Salcura Netherlands
Click me for dropdown

Kinder Eczeem

Kinder eczeem, symptomen, oorzaken en behandeling

Atopisch eczeem (ook wel dermatitis genoemd) is een veelvoorkomende huidaandoening en komt voor bij 1 op de 5 baby’s en kinderen. Het is niet besmettelijk en de symptomen variëren van droge plekken op de huid, schilfers en jeuk, tot zweren, bloedende huid en scheuren in de huid.

Eczeem komt vaker tot uiting in families die een geschiedenis kennen van astma, eczeem en hooikoorts, en komt vaker voor bij Aziatische, Afrikaanse en Caribische kinderen.

Eczeem bij kinderen ontwikkeld zich met name in de leeftijd van 8 tot 16 weken oud. Over het algemeen begint de eczeem met rode, jeukende en soms pijnlijke plekken in de huidplooien. Eczeem verschilt van Berg, wat bij jonge baby’s voorkomt op de hoofdhuid en een meer gelig en vettig uiterlijk heeft.

Veel baby’s beginnen de eerste symptomen van eczeem te ontwikkelen wanneer zij hun eerste tandjes krijgen. Ze gaan wat meer bewegen door het doorkomen van de tanden, waardoor er extra wrijving ontstaat, wat de irritatie rond de mond en kin vergroot dat de eczeem veroorzaakt.

Andere factoren die oorzaak kunnen zijn van het ontstaan van eczeem bij kinderen is wanneer de kinderen gevarieerder gaan eten of meer in aanraking komen met een andere omgeving. Pollen, dieren, huishoudelijke chemicaliën, warmte en voedsel kunnen een trigger zijn voor de ontwikkeling van eczeem.

Stres kan de eczeem versterken, dus beginnen aan school of andere omstandigheden die een kind nerveus kunnen maken, kunnen ervoor zorgen dat de eczeem verergert. Er is geen remedie voor eczeem, maar het kan goed onder controle gehouden worden en de meeste kinderen ‘ontgroeien’ de eczeem naarmate ze in de tienertijd komen.

Symptomen van eczeem

Het meeste voorkomende symptoom van eczeem is een zeer droge huid. Naast een zeer droge huid, kan eczeem ook erge jeuk veroorzaken. Dit kan het kind (en daarmee de rest van het huishouden) gedurende de nacht wakker houden. Krabben van de huid kan de huid ernstig beschadigen en kan ervoor zorgen dat de huid gaat bloeden, wat er weer voor zorgt dat de huid nog meer gaat ontsteken en nog meer jeuk veroorzaakt. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel dat moeilijk te doorbreken is.

Over de huid van jouw kind

De huid heeft een aantal zeer essentiële functies, zoals het reguleren van de lichaamstemperatuur, het beschermen tegen bacteriën en stoffen van buitenaf, het aanmaken van vitamine D onder invloed van de zon en het herkennen van koud of warm. De huid verandert continue en de bovenste laag van onze huid (de opperhuid) vernieuwd zichzelf voortdurend door het aanmaken van nieuwe cellen. Gemiddeld neemt zo’n vernieuwingsproces ongeveer 27 tot 30 dagen in beslag (dit proces gaat sneller als je jong bent en wat langzamer als je ouder wordt).

Wanneer uw kind last heeft van eczeem kan het zijn dat de huid te weinig vetten en oliën aanmaakt dat nodig is om de huid te hydrateren, vocht vast te houden en de elasticiteit van de huid in stand te houden. Wanneer er ruimte ontstaat tussen de huidcellen, geeft het bacteriën, allergenen en chemicaliën de kans om de huid te irriteren.

Irritatie wordt nog verder versterkt wanneer er harde chemicaliën in aanraking komen met de huid, chemicaliën die veelvuldig in diverse huidproducten worden verwerkt. Deze chemicaliën kunnen de huid nog verder ontdoen van zijn natuurlijke vetten en oliën wat de gevoelige huid nog verder zal irriteren.

Hoe wordt eczeem gediagnosticeerd?

Wanneer je denkt dat jouw kind last heeft van eczeem, raadpleeg altijd eerst een arts. De arts zal de symptomen met je bespreken en de huid van jouw kind verder onderzoeken. Wanneer is vastgesteld dat jouw kind eczeem heeft, dan kun je kijken naar de diverse mogelijkheden om de symptomen van het eczeem zoveel mogelijk onder controle te houden. Je kunt bijvoorbeeld een klein dagboek bijhouden over de ernst van het eczeem van jouw kind, om uit te sluiten of, en zo ja, welke producten of omstandigheden het eczeem verergert. Er kunnen diverse triggers zijn, zoals eerder al vermeld, voedsel of elementen waar jouw kind mee in aanraking is geweest zoals pollen of huisdieren. Zorg ervoor dat je niet te drastische veranderingen brengt in het dieet of leefomstandigheden van jouw kind voordat je een deskundige hebt geraadpleegd.

 

Natural & Effective alternative to steroids & emollients for adults, children & babies

 

Huidaandoening

Klantenservice & Bestellen
info@salcura.nl

Zoek winkel
Waar te koop?