Salcura Netherlands
Click me for dropdown

ECZEEM

Er zijn veel verschillende soorten eczeem, met verschillende namen en oorzaken. De meest voorkomende variant is atopisch eczeem of ook wel constitutioneel eczeem genoemd. Bij deze variant van eczeem reageert het lichaam en de huid overgevoelig op factoren in de omgeving die voor andere mensen ‘normaal’ zijn, zoals pollen of stof. Echter, het eczeem kan ook een uiting zijn van een overgevoeligheid voor bepaalde voeding, zoals melk of chocola, of een gevolg van de gemoedstoestand, zoals stress. Atopisch eczeem kan erfelijk zijn, dus als meerdere mensen in je familie het hebben, zou het kunnen zijn dat jij ook eczeem zult ontwikkelen.

In Nederland hebben ongeveer 400,000 mensen atopisch eczeem. Alle varianten van eczeem tezamen staan op nummer 4 in de top 10 van meest voorkomende chronische ziektes.

Symptomen van eczeem

Het meest voorkomende symptoom van eczeem is een zeer droge huid. Daarnaast kan de huid erg jeuken en zal de huid er rood en geïrriteerd uitzien met soms rode bultjes en schilfers.

Bij kinderen komt eczeem vooral voor in de huidplooien bij de gewrichten, zoals de knieholtes of elleboogholtes. Bij baby’s kan eczeem voorkomen in het gezicht of achter de oren. Bij volwassen is eczeem meestal te vinden op de handen en voeten of op de buigzijden van de gewrichten zoals knieën en ellebogen.

Soorten eczeem

  • Constitutioneel (atopisch) eczeem – dit eczeem is een gevolg van een geboren/ erfelijke aanleg.
  • Contact eczeem – dit ontstaat doordat de huid in aanraking komt met een stof die irritatie of een allergische reactie opwekt.
  • Seborroisch eczeem – eczeem die vooral aanwezig is op de hoofdhuid, in de neus- en wangplooien en rond de wenkbrauwen. Het is te herkennen aan de schilferigheid van de huid.
  • Acrovesiculeus eczeem of dyshidrotisch eczeem – eczeem die vooral aanwezig is op de handen en voeten. Dit soort eczeem is vaak te herkennen aan de kleine blaasjes op de huid.
  • Nummulair eczeem – dit soort eczeem is meestal een zeer hardnekkige variant en is te herkennen aan de schilferige plekken ter grote van een muntstuk. Het komt meestal voor verspreid over de armen en benen.
  • Hypostatisch eczeem – dit ontstaat als gevolg van oedeem, een slechte doorbloeding in de(onder-) benen. Het eczeem is dan ook op de benen te vinden.
  • Beroepseczeem – eczeem dat ontstaat als gevolg van een bepaald beroep zoals kapperseczeem, bakkerseczeem of metselaarseczeem. Dit eczeem is meestal een gevolg van een allergische reactie voor iets waarmee de huid in contact is gekomen tijdens het uitoefenen van een dergelijk beroep.

 

Huidaandoening

Klantenservice & Bestellen
info@salcura.nl

Zoek winkel
Waar te koop?